27 mei 2022

Stenen zagen

In eerste instantie wilde ik de muur optrekken met kleine baksteentjes. De afmeting van de steentjes zijn 35 x 16 x 0.9 mm. Ik had naar mijn mening drie opties. Steentjes laten bakken, standaard tegeltjes gebruiken of stenen zagen uit baksteen. Ik ben bij een pottenbakker op bezoek geweest om de steentjes te laten bakken, maar dat durfde hij niet aan. Wanneer in de klei lucht is ingesloten kan dit gaan knallen, dus ik moest wat anders verzinnen. Bij een tegelhandel kwam ik wat te duur uit. Ieder tegeltje (steentje) kost € 1,--. Ik heb ongeveer 8000 steentjes nodig, dus dit was geen optie. Ik ben toen naar een steenfabriek gegaan om daar te bespreken wat de mogelijkheden zijn. Bakken was bij hun ook geen doen. In zo'n grote oven raak je te veel stenen kwijt. Zagen uit baksteen was het beste advies. Ik heb vier stenen meegekregen om uit te proberen. Voor m'n proefmodel heb ik twee stenen gezaagd. Dit ging zonder problemen en was ervan overtuigd dat ik alle stenen ging zagen. Het muurtje van het proefmodel is maar 10 cm hoog, dus geen probleem om de steentjes op elkaar te stapelen. Om een muur van 70 × 40 cm op te stapelen, moeten de steentjes heel nauwkeurig gezaagd worden. Dit is dus m'n probleem. De bakstenen zijn al niet recht en er dan rechte stenen uit te halen is een hele kunst. Doordat ik geen voeg gebruik kan ik dus heel weinig corrigeren.

Muur gieten

Wat nu. Is er nog een vierde optie! Ja, gieten? Hoe krijg ik de juiste kleur en structuur van een steen? Dat word improviseren. In een spaanplaat heb ik een muurtje van 40 × 15 cm uitgesneden en dit met een vernis afgelakt. Ik heb spaanplaat gebruikt, omdat ik hierdoor géén strakke voegen kan maken. Hier en daar breken vezels uit en dat maakt het onregelmatig, zoals ook stenen zijn. Op de plaat heb ik een bakje gemaakt en hierin kunsthars gegoten. Doordat ik nu een negatief van een muur heb kan ik er meerdere proefgietingen mee maken. Het is moeilijk de juiste structuur en kleur te krijgen, maar doordat ik vier stenen heb gezaagd en het rode slijpsel gedroogd en bewaard heb, ben ik het hiermee eerst gaan proberen. Door vier delen slijpsel en één deel cement te mengen met water kreeg ik een smeuïge substantie. Deze goot ik in het negatief en na een tijdje laten drogen vulde ik het aan met een mortel met kleine kiezel. Na droging bleek het slijpselmengsel niet goed te hechten aan de mortel. Dus een nieuw mengsel met zilverzand en cement gemaakt. Ook hierbij bleek het zilverzandmengsel niet goed te hechten aan de mortel. Zoekend in de bouwmarkt, zag ik tegelvoegsel staan. Voor voegen van 3 tot 8 mm. De toplaag wil ik ongeveer 4 á 5 mm hebben, dus dat leek me wel wat. Dit bleek dus goed te werken. Maar ik weet niet zeker of dit vorstbestendig is. Uiteindelijk heb ik een gewone mortel aangemaakt en met behulp van trillen een oppervlak gekregen zonder luchtbellen en een fijne structuur.

Muur behandelen

Ik moet de muur nog behandelen, want het moet natuurlijk wel echt lijken. De muren moeten rood/oranje worden en de voegen het liefst grijs. Met een verfroller heb ik meerdere proefplaatjes beschilderd in verschillende kleuren. Hierop heb ik, in de nog natte verf, een mengsel van zilverzand en de rode steenslijpsel gestrooid. Dit aangedrukt met een behangroller. Na droging heb ik het overtollige verwijderd en ontstonden prachtige muurtjes. Met deze informatie ben ik begonnen aan de echte muren. In principe op dezelfde manier alleen groter.

De onderbouw

De onderbouw bestaat uit de achtkanten en een muurtje achter de waterloop. Ik heb voor deze acht muren een mal gemaakt. Hierin heb ik met behulp van dagkant voegen (negatieven uit van hars gegoten) de openingen voor deuren en ramen ook kunnen maken. Na het gieten en uitharden heb ik de prefab betonplaten gereinigd met zoutzuur en voorzien van een eerste laagje slijtvaste betonverf. In de tweede nog natte verflaag heb ik een mengsel van zilverzand en de rode steenslijpsel gestrooid. Dit aangedrukt met een behangroller. Na droging heb ik het overtollige verwijderd en twee keer behandeld met impregneermiddel.

De bekisting

Het maken van de bekisting voor de binnenmuur is een heel secuur werk, want ik wil dit combineren met de afstelling van de buitenmuur.  Na het maken van de bekisting heb ik deze op de fundering uitgericht en waterpas gesteld. Door deze actie maak ik het me makkelijk bij het afstellen van de buitenmuur. De tussenruimte die is ontstaan heb ik vol beton gestort.  D.m.v. trillen met een boorhamer op de bekisting heeft de binnenmuur een strak oppervlak gekregen. Het belangrijkste en spannendste werk aan de onderbouw is nu klaar.

De volgende klussen moet ik nog aan de onderbouw doen:

De deuren en ramen; Vensterbanken en dorpels; Binnenmuur schilderen; Binnen de vloer leggen; Buiten de bestrating aanleggen.